Până în 2030, România s-a angajat să îndeplinească obiectivul Uniunii Europene privind digitalizarea.
Pentru asta, trebuie să sporească competențele digitale de bază până la 80% pentru persoanele cu vârste cuprinse între 16 și 74 de ani și să atingă cota de 20 milioane de specialiști în domeniul TIC.
O modalitate prin care obiectivele ar putea fi atinse, explică Asociația Techsoup, constă în integrarea și utilizarea responsabilă a tehnologiei în educație, cu accent pus pe educarea profesorilor și elevilor pentru înțelegerea critică și utilizarea etică a tehnologiei și a codării. În acest context, prin cea de-a VII-a ediției a programului „Meet and Code” România și ediția a II-a Republica Moldova, Asociația Techsoup sprijină 79 de ONG-uri din România și Republica Moldova să desfășoare activități de programare prin care mai bine de 3.000 de elevi se pot familiariza cu lumea tehnologiei.
Micro-finanțările ”Meet and Code” au fost disponibile pentru organizațiile non-profit din România și Republica Moldova, precum asociații de părinți, elevi, absolvenți sau profesori. Fiecare organizație a putut primi maximum trei granturi, a câte 300 de euro, cu condiția ca cele trei activități să fi fost diferite.
Aproximativ 100 de evenimente finanțate, majoritatea în zone rurale și suburbane
Anul acesta, 73 de evenimente de tehnologie au fost susținute prin program în România și 21 în Republica Moldova.
Organizațiile care au aplicat în acest an pentru granturi ”Meet and Code” au fost, majoritar, ONG-uri mici și mijlocii, din zone rurale și suburbane, dedicate profesorilor, tinerilor sau domeniului educației nonformale.
Un exemplu este proiectul „Hack on Art” al celor de la „Stream Forward” din Râmnicu Vâlcea. Cei 50 de participanți, cu vârste între 8 și 14 ani, au participat la un hackathon de artă. Scopul competiției: să antreneze mintea creativă și analitică a copiilor, să le dezvolte abilitățile de lucru în echipă și să le ofere oportunități de a aplica cunoștințele tehnice într-un mod practic și captivant, subliniind importanța Artei în STREAM.
„#STEAM și #robotics ar trebui să ajungă la fiecare copil. Este calea de pregătire a elevilor pentru viitor. Asociația Stream Forward se implică, derulând primul său proiect. I-am întrebat pe copii dacă `A` de la Artă într-adevăr contează. Și i-am provocat să creeze o capodoperă îmbinând arta cu tehnologia. Am fost sprijiniți de Meet and Code și rezultatele au fost uimitoare”, explică Cristian-Nicolae Cotea, președinte Asociația STREAM Forward.
Despre securitatea cibernetică în mediul rural
Micro-finanțarea oferită prin programul ”Meet and Code” a ajutat și un ONG din Rădăuți să organizeze un eveniment prin care tinerii din mediul rural au putut să devină mai conștienți de ce înseamnă securitatea cibernetică și sănătatea în mediul digital.
„Programul Meet and Code ne-a ajutat să prindem curaj. Din momentul înființării și până acum, organizația noastră nu a aplicat pentru finanțări externe din cauza capacității organizaționale limitate și a expertizei precare în ceea ce privește gestionarea unui volum mare de documente și raportări. Programul Meet and Code ne-a ajutat să facem primii pași, exact ca un bebeluș entuziast că poate în sfârșit cerceta lumea ce-l înconjoară, în scrierea și gestionarea unui proiect de succes – Utilizarea Sănătoasă a Internetului”, afirmă Adrian Ștefan Maftean, Președinte Asociația True Health.
În 2023, „Orașul viitorului” a fost Târnăveni din județul Mureș. Asta pentru că acolo Asociația de părinți a Liceului Teoretic Andrei Bârseanu a organizat mai multe ateliere dedicate elevilor cu vârste între 12 și 18 ani. Cei 48 de elevii au colaborat pe echipe pentru a construi un oraş al viitorului, unde facilitățile disponibile cetățenilor să fie cât mai mult automatizeze, pentru a le ușura viaţa de zi cu zi.
„Clasa noastră a avut oportunitatea de a participa la atelierul de robotică «Orașul viitorului», coordonat de doamna prof. Moraru Mihaela. Astfel, am fost introduși în domeniul roboticii, iar, după părerea mea, aceste cunoștințe pe care le-am acumulat în timpul activității ne ajută în adaptarea la normalitățile viitorului. Mi-a plăcut cât de interactiv a fost totul față de alte proiecte la care am luat parte și îmi doresc să particip și anul viitor, pentru a experimenta din nou minunile tehnologiei”, a declarat Dragoș, 16 ani, elev.
Evenimente de tehnologie în Republica Moldova
În Căușeni, Republica Moldova, 20 tineri din medii vulnerabile (refugiați și tineri din grupuri vulnerabile) au învățat să construiască un robot și să îl manevreze utilizând calculatorul. Totul în cadrul evenimentului ”Little Hackers” a cărui organizare a fost susținută prin granturile oferite în programul ”Meet and Code”.
Iar în Rezina, alți 22 de elevi au dobândit abilități de elaborare de prezentări digitale, care conțineau și o soluție inovativă pentru o problemă identificată în comunitatea lor.
„Programul Meet and Code este o oportunitate pentru copii și tineri de a descoperi tehnologia prin diverse activități practice, de a se implica în rezolvarea problemelor din comunitatea noastră”, e de părere Ghimpu Natalia de la Asociația Obștească Liga Bibliotecarilor din Republica Moldova Alexe Rău.
Evenimente în desfășurare
În România, în Baia Mare, 20 de elevi urmează, timp de trei zile, 16-18 octombrie, să învețe cum pot folosi tehnologia pentru a studia biodiversitatea, speciile, vegetația și cum pot fi protejate ecosistemele.
Între 23 și 27 octombrie, aproximativ 80 de elevi din Onești vor învăța, în cadrul proiectului ”Crearea de soluții reale cu Micro:bit” finanțat prin ”Meet and Code”, cum să se poate monitoriza utilizarea energie cu ajutorul micro:bit.
Totalitatea evenimentele care s-au desfășurat, precum și cele care urmează să aibă loc în cadrul ediției cu numărul VII-a a ”Meet and Code” România pot fi accesate pe site-ul programului.
Și la nivelul Republicii Moldova mai sunt evenimente finanțate prin a doua ediție din ”Meet and Code”. De exemplu, pe 30 octombrie, Asociația Obștească Media Birlii – Uniunea Media urmează să organizeze ”Dronetech: Descoperirea Lumii Dronei și a Tehnologiilor Viitorului”. Cu ocazia asta, 15 participanți vor dobândi abilități practice în controlul dronelor și vor învăța cum pot fi aceste tehnologii aplicate în diferite domenii.
Totalitatea evenimentele care s-au desfășurat precum și cele care urmează să aibă loc în cadrul ediției cu numărul II a ”Meet and Code” în Republica Moldova pot fi accesate pe site-ul programului.
Din 2017 până în acest an, 213 de ONG-uri au realizat 519 de activități educaționale de programare și tehnologie care au ajuns la aproximativ 21.000 de copii și tineri în cadrul programului coordonat în România și Republica Moldova de către Asociația Techsoup. Valoarea totală oferită în granturi s-a ridicat la 155.700 EURO.
„Meet and Code este mai mult decât un program de finanțare, este o comunitate de profesori și organizații non-profit care aduc idei și concepte STEAM noi în școli, biblioteci și nu numai. În ultimii 6 ani de când coordonez acest program, m-am bucurat să cunosc personal toate organizațiile aplicante, să urmăresc progresul și impactul lor și să văd cum tehnologia devine mai accesibilă pentru zeci de mii de copii și tineri din România și Republica Moldova”, a declarat Ana Stamatescu, coordonator Meet and Code România & Republica Moldova.
România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană la capitolul digitalizare. Țara noastră stă prost la trei capitole: competențe digitale, integrarea tehnologiei digitale și servicii publice digitale. De exemplu, la nivelul țării doar 6% dintre întreprinderi oferă formare în domeniul TIC, în timp ce media europeană este de 20%, arată un studiu DESI realizat de Comisia Europeană. Totodată, România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană și în ceea ce privește integrarea tehnologiei digitale: doar 22% dintre întreprinderi înregistrează un nivel digital de bază, față de 55% media europeană.
De cealaltă parte, Guvernul Republicii Moldova a adoptat „Strategia Națională pentru Transformare Digitală”, care are ca scop, printre altele, reducerea decalajelor digitale cauzate de mediul de reședință sau nivelul de trai. De exemplu, 71% dintre gospodăriile bogate sunt dotate cu computere, în timp ce în medii mai sărace dotarea cu computere scade la 35%.
Meet and Code este cel mai mare program european cu focus pe competențe digitale pentru copii și tineri, aliniată cu inițiativa Comisiei Europene, Europe Code Week (EU Code Week).
Programul este organizat și coordonat european de Haus des Stiftens și TechSoup Europe. În România, unde este la a VII-a ediție, și în Republica Moldova, unde este la a II-a ediție, programul este coordonat de către Asociația Techsoup. În acest an, programul este susținut de Amazon și SAP în toate cele 25 de țări europene partenere.
„Educația, în general, și împreună cu tehnologia, în mod particular, reprezintă calea de la obscuritate la lumină și bucuria cunoașterii. Semințele pasiunii de a descoperi lumea se sădesc timpuriu în mințile și sufletele tinerilor elevi, fructele fiind recoltate atunci când aceștia ajung să inoveze în industrie și societate”, a declarat Ciprian Hodorogea, Sr. Manager Software Development la Amazon Dev Center România.
„Ne-am confruntat cu atât de multe schimbări în modul în care funcționează lumea din jurul nostru și am învățat cu toții să ne adaptăm la această nouă realitate. Digitalizarea a devenit parte din viața de zi cu zi și, privind înainte, nivelul de digitalizare prezent în activitățile noastre va crește”, a povestit Diana David, Managing Director SAP România.